Ægtepagt og særeje

Hvad er en ægtepagt?

Testamenter og ægtepagter oprettes til lavpris i Klampenborg.
Testamenter og ægtepagter oprettes til lavpris i Ordrup.

Ægtefæller kan i stedet for fælleseje oprette en ægtepagt, som er en skriftlig og juridisk bindende aftale om en anden formueordning. En ægtepagt sikrer en retfærdig fordeling af aktiver i tilfælde af skilsmisse. Læs her ganske kort om de forskellige former for særeje.

Skilsmissesæreje
Ved skilsmissesæreje beholder hver ægtefælle sit særeje ved separation eller skilsmisse. Værdierne bliver altså ikke delt lige mellem dem. Dør den ene ægtefælle, ”forvandles” skilsmisse særejet til fælleseje, og boet deles som ved fælleseje.

Fuldstændigt særeje
Ved ægtepagt om fuldstændigt særeje beholder ægtefællerne hver sin formue i tilfælde af separation eller skilsmisse, ligesom ved skilsmissesæreje. Forskellen er blot, at fuldstændigt særeje også er særeje ved død. Dør den ene ægtefælle, er det afdødes fuldstændige særeje, som skal fordeles mellem arvingerne, og den efterladte ægtefælle kan ikke sidde i uskiftet bo.

Kombinationssæreje
Ved den mest almindelige form for kombinationssæreje kombineres skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje. Det betyder, at ægtefællerne hver især beholder sit særeje ved separation eller skilsmisse. Ved død bliver den afdødes skilsmissesæreje til fælleseje, hvilket sikrer længstlevendes mulighed for at sidde i uskiftet bo med fælles børn. Og den længstlevendes skilsmissesæreje bliver til fuldstændigt særeje og indgår ikke i fællesboet eller bobehandlingen.

Kontakt cand.jur. Helge Nørrung
I er altid velkomne til at kontakte Helge Nørrung, hvis I ønsker et gratis og uforpligtende møde om særeje og ægtepagt. Ring på tlf. 28 57 40 80 og bestil en tid. Hvis I derefter ønsker min bistand, er mit honorar kr. 2500 incl. moms for en ægtepagt, incl. min bistand til tinglysningen, men excl. tinglysningsgebyret til staten, p.t. kr 1.660.